• BannerImg

    Taky vás přivádějí k šílenství agresivní řidiči? Máte pocit, že na silnicích potkáváte samé blázny, kteří ohrožují sebe i své okolí? Každý to asi zažil.

    Taky vás přivádějí k šílenství agresivní řidiči? Máte pocit, že na silnicích potkáváte samé blázny, kteří ohrožují sebe i své okolí? Každý to asi zažil.

    Nejedná se však někdy spíše o dosti přibarvené interpretace daných situací? Dost často si bereme věci osobně a říkáme, že nás někdo ohrozil schválně. Máme také talent na tvorbu katastrofických scénářů jako třeba „vždyť mě mohl zabít!

    Proč jsme vlastně agresivní za volantem? Důležitými faktory jsou například pocit zdánlivé anonymity, nebo omezená možnost komunikace s ostatními, která je v dané chvíli velice frustrující.  

    Jak ale nepropadat agresivnímu schování při řízení? Zde je pár tipů:
    • Pozor na tzv. iluzi kontroly. Říká se, že 80% řidičů si myslí, že jejich schopnosti jsou nadprůměrné. Statisticky je to samozřejmě nesmysl. Čím více víry máte ve vlastní nadprůměrné schopnosti, tím je větší šance, že se necháte rozhodit neschopností druhých.
    • Zvažte možnost, že ostatní řidiči nejsou zlí a neusilují o váš život. Každý občas udělá chybu.
    • Využívejte „reframing.“ Zkuste si představit, že řidič, který se nezachoval právě nejlépe, spěchá do nemocnice za rodinou. Změní to váš přístup k celé situaci.
    • Dýchejte, snažte se co nejdříve zklidnit dech, pomůže vám to předejít vzteku.
    • Mluvte k sobě nahlas, uklidňujte se: „Dobrý, to bylo těsné, ale jsem v pořádku, nic se neděje, každý dělá chyby.“

     Přejeme šťastný návrat z dovolené a budeme se těšit na setkání na našich kurzech!