• BannerImg

    Deeskalovat konflikt patří k základním strategiím sebeobrany. Chceme-li ale uklidňovat druhé, musíme se nejdříve naučit pracovat s vlastními emocemi.

    Pravidelný trénink logicky vyžaduje neustálou práci na sobě na různých úrovních. Lidé méně znalí problematiky automaticky předpokládají u fyzicky zdatných jedinců i velkou dávku psychické odolnosti. Zjednodušeně řečeno, vypadá-li člověk fyzicky impozantně, máme pocit, že bude nejspíš i skvěle psychicky vybaven pro zvládání čehokoliv, to nicméně není vždy pravdou, i na psychické odolnosti je potřeba pracovat.

    Dobrá fyzická kondice je samozřejmě výhodou nejen v sebeobranných situacích, ale i v životě obecně. Mimo fyzické přípravy se v našich kurzech zaměřujeme zároveň i na mentální trénink, který kromě tréninků uplatňujeme každý v běžném životě. Se stresem a potenciálně psychicky náročnými situacemi se totiž nesetkáváme jen v tělocvičně, ale také v práci, v autě, v hromadné dopravě a na mnoha dalších místech. Mentální trénink nám pomáhá zvládat nejen konfliktní, ale veškeré stresové situace, se kterými se setkáme, což výrazně přispívá k budování pohodového a šťastného života.

    V sebeobraně využíváme nejrůznějších nástrojů. Neustále se snažíme nové nástroje přidávat a zároveň pilovat ty, které již známe. Např. i samotný hlas může být skvělým prostředkem, jak deeskalovat konflikt, jak se vymezit vůči agresorovi atd. Klíčovou schopností pro zvádání konfliktů je však kontrola nad svým vlastním mentálním stavem. K tomu nám pomáhají různá dechová a meditační cvičení.

    Dýcháním můžeme v podstatě „deeskalovat“ sebe sama a tím díky zrcadlovým neuronům přispět k deeskalaci celkové, tedy ke zklidnění útočníka. Pravidelná meditace zároveň napomáhá koncentraci a vytváří nové neuronové obvody pro řešení stresových situací. 
     

    Jak na to

    Pohodlně se posaďte, zavřete oči a zhluboka a pomalu dýchejte. Dýchejte nosem a soustřeďte se na své tělo. Cítíte, kde se dotýká země? Cítíte, kde máte ruce? Vnímáte, jak se vám dostává vzduch do těla a zase ven? Cítíte napětí v ramenou a krku? Zkuste ho uvolnit, prodýchat. Neustále dýchejte. Cítíte se lépe, uvolněně?

    Stačí pouhých pár minut denně a výsledky se začnou dostavovat brzy ;)